Jönköpings kommun

Utomhusteater Äventyret vid Rocksjön

Utomhusteater två kungsfiskare och en skräddarspindel.

Naturskolan på Upptech erbjuder elever i årskurs 2 och samtliga elever i grundsärskolan en specialskriven, undervisande teaterföreställning i utomhusmiljö. Erbjudandet gäller kommunala skolor i Jönköpings kommun.

Vi har glädjen att kunna erbjuda teaterföreställningen Äventyret vid Rocksjön även våren 2023. Boka in en föreställning under datumen 22 maj - 2 juni. Teatern utspelar sig i den fina miljön vid naturreservatet Rocksjön. Eleverna kommer lära sig nya och spännande saker om djur och natur i och kring Rocksjön. Möt kungsfiskaren King och skräddarspindeln Sinus i en underhållande berättelse. Föreställningen är kopplad till läroplanen och barnen får vara delaktiga i det som händer och sker.

Teaterns koppling till Lgr 22

1. Skolans värdegrund och uppdrag
Skolans uppdrag

Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet.

2. Övergripande mål och riktlinjer
2.2 Kunskaper och Mål

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

 • kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

I centralt innehåll för Naturorienterande ämnen årskurs 1-3

 • Årstidsväxlingar i naturen. Några djurs och växters livscykler och anpassningar till olika livsmiljöer och årstider.
 • Djur, växter och svampar i närmiljön, hur de kan grupperas samt namn på några vanligt förekommande arter.
 • Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.

I centralt innehåll för Svenska årskurs 1-3

 • Några skönlitterärt betydelsefulla barnboksförfattare och illustratörer.

I centralt innehåll för Bild årskurs 1-3

 • Samtida och historiska bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder och konstbilder.

I centralt innehåll för Idrott och hälsa årskurs 1-3

 • Lekar och andra enkla rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.
 • Utforskande av möjligheter till och genomförande av vistelse, lekar och rörelser i natur- och utemiljö.

Teaterns koppling till de globala målen

 • Mål 4. God utbildning för alla
 • Mål 5. Jämställdhet Mål 5.
 • Rent vatten och sanitet för alla
 • Mål 10. Minskad ojämlikhet

Rocksjön kan se ut som en helt vanlig sjö – men det är inte sant. Om du är riktigt tyst och står helt stilla kan du nämligen få träffa alla möjliga djur, till exempel den nyfikna kungsfiskaren King eller den tuffa skräddarspindeln Sinus.

Äventyret vid Rocksjön är en föreställning som handlar om vänskap, tjatiga föräldrar och om hur jobbigt det kan vara att flytta till ett nytt ställe. Tillsammans med skådespelarna får klassen på ett lekfullt sätt lära sig mer om djuren som lever i och kring Rocksjön. Vem är bäst på att fiska? Hur får fågelungen mat inne i ägget? Och hur är det att ha flera hundra syskon?

När: Måndag-fredag under vecka 21-22 2023.

Tid: Vi ger tre föreställningar varje dag, kl 9.00-10.00, kl 10.30-11.30 och kl 12.00-13.00. Alla bokningsbara tider är inlagda i kalendern. Max 28 elever/föreställning. Föreställningen är kostnadsfri.

Var: Teatern kommer förflytta sig mellan två platser, Kanotstadion vid Rocksjön och John Bauers park. Observera att samling och uppstart är vid Kanotstadion, Rocksjön.

Anmälan: Anmälan sker via en bokningskalender, se nedanstående länk. Lediga tider är grönmarkerade i kalendern. Fyll i efterfrågade uppgifter och skicka in din anmälan. En bekräftelse kommer till den uppgivna e-postadressen.

Anmälningstid: I bokningskalendern kan du boka tid senast två dagar innan datumet för föreställningen.

Tips! Passa på att besöka Upptech i samband med teaterbesöket, innan eller efter föreställningen. Besöket är kostnadsfritt. Passa på att äta lunch i matsäcksrummet om det passar. Boka in ett tidsblock via en bokningskalender som finns på samma plats som teaterbokningen (Besök på Upptech i samband med Äventyret vid Rocksjön). Det finns två tidsblock att välja på, kl 8.30-11.30 eller kl 11.30-14.30.