Jönköpings kommun

Solbilsrace 2021

Klimatveckan är ett årligt återkommande event som arrangeras av Klimatrådet i Jönköpings län, där Jönköping University (JU) ingår. Klimatveckan syftar till att Jönköping senast 2045 ska nå visionen om att bli ett Klimatsmart Plusenergilän.

En återkommande aktivitet under Klimatveckan är solbilsracet, som år 2021 arrangeras av HLK genom projektet MOST. Tävlingen ägde rum på bilfirman Atteviks i Jönköping och gymnasieelever i Jönköpings län som läser teknik bjöds in för att delta. Elevernas egenbyggda och max 15 centimeter breda bilar drevs med batteri som laddades upp med solceller och bitvis under tävlingsdagen även av lampor för att de skulle nå full effekt.

JU Solar Team satt i juryn

Eleverna var indelade i ett antal lag, som tävlade med sina bilar i tre kategorier: Snabbhet, innovation samt design. JU Solar Team hade två platser i juryn som valde ut de vinnande bidragen. Det utsågs även en totalsegrare som tilldelades tävlingens vandringspris. Det gick till laget med Emma Liljedahl, Abbas Qhaimi och Filip Svärd på Aleholmsskolan i Sävsjö.

En aktivitet inom MOST-projektet 2021.

Kontakt
Jesper Boesen, projektansvarig för MOST Jönköping University
Tfn 036-10 15 30
jesper.boesen@ju.se